tisdag 3 januari 2017

Årsberättelse 2016

Efter skitåret 2015 så väntade jag mig faktiskt att 2016 skulle bli bättre. Det blev det kanske på något plan, men jag tror att 2016 kommer att gå till historien som året då alla dog. Inte några nära, tack och lov, bara kära. Jag tänker inte ens försöka börja räkna upp alla.

Det här inlägget är egentligen (nästan) samma som detta, men här får man bilder också och lite kommentarer. Om sanningen ska fram så är det väl egentligen mest intressant för mig... Nåja, här är läsningen 2016 i bilder i alla fall.

2016 blev lite av en trendbrytare, tyvärr. I några år nu så har bokinköpen minskat, så icke förra året. Inte färre än 161 böcker hittade hem till mig på ett eller annat sätt. 2015 var det bara 130. Stora genomklappningen kom nog under bokmässan, som jag ju egentligen inte ens skulle ha varit på. 31 böcker hade jag med mig hem och den observante ser då att det är precis så många som skiljer 2016 från 2015. En slump? Kanske, men som en känd karaktär har sagt There is no such thing as coincidence. Antalet lästa blev något färre, 94 mot 101, men det är ju bara marginellt. Mitt mål var i alla fall 72 så det klarade jag. 30 böcker lyckades jag rensa ut, även det något färre än 2015, då var det 41. Det blir liksom svårare och svårare.

Inte en enda bok lånade jag på biblioteket, vare sig pappersbok eller e-bok. E-böcker är fortfarande ingen favorit, men de 12 som jag hade som mål att läsa klarade jag av. Faktiskt var det färre än 2015 då jag lyckades läsa 17 stycken.

Utmaningarna under 2016 är alla avklarade. En del var lite tyngre och satt lite hårt åt, men det gick till slut. Boktolvan har ju blivit mer eller mindre tradition och jag gillar den verkligen. Jag provade en ny utmaning också, en väldigt välbehövlig, Finish That Series Challenge, och den fick mig att läsa senast utgivna delen i 8 serier, även om nu tre författare bestämde sig för att ge ut ännu en bok under året. Dessutom avslutade jag ytterligare 9 serier så det blev till slut 17 stycken.

När 2016 började så hade jag så många som 364 olästa böcker i hyllan, nu när det slutar har jag 431 (inklusive sambons). Det betyder ett plus på 67 stycken (förra gången var det 43). För första gången stämmer den siffran faktiskt med årsbokslutet. Det är ju bra. Siffran i sig är dock inte alls bra. Någon gång måste jag få den att minska. Eller åtminstone vara 0.

Hyllvärmarna är en riktigt sorglig historia och den verkar vara oändlig. Under 2016 läste jag 48 av de 246 som jag hade när året började. När 2017 börjar har jag 282 stycken.

Och så den älskade statistiken med tillhörande diagram från mitt ovärderliga bokprogram. Bilderna är kanske i minsta laget för att man ska se något, men som vanligt blir de större om man klickar på dem.

I Book Collector är betygen mellan 1 och 10, på bloggen har jag valt att ha 1-5 med halva steg, betyg 7 i diagrammet motsvarar alltså 3,5 på bloggen. 51% har fått betyget 4 eller högre. Det är en aning färre än 2015 då det var 52%.

En liten, liten brist i programmet är att cirkeldiagrammen inte blir så bra om man har många olika poster. Eftersom jag läste 102 olika författare så... Antalet är så högt tack vare två antologier. Vinnare i år är Stephen Booth med elva böcker, tack vare att hans serie var med i min avsluta-serier-utmaning.

Minotaur har så många tack vare Stephen Booths serie. Annars verkar det vara Månpocket, Albert Bonniers Förlag och Modernista som står högst i kurs hos mig.

De inbundna böckerna är fortfarande ganska ohotade i topp, 61% är överlägset.

Ingen överraskning här kanske, Deckare läser jag fortfarande flest av, 41%, vilket är något mer än 2015 (38%).

Merän hälften, 51%, av alla böcker jag läste var hyllvärmare (-2014). Nya böcker, alltså utgivna 2016, blev endast 29%. Vilket ändå är en bra siffra för mig.

Många recensionsexemplar läste jag, 41 stycken.

Författarens kön är ointressant när jag väljer en bok, ändå blir det ganska jämnt här.

Något hände uppenbarligen under 2016, svenska böcker stod bara för 39% av min läsning, jämfört med 53% 2015. Storbritannien och USA verkar ha skiftat också. Något förvånande så läste jag inte en enda dansk bok.

Svenskt och engelskt, ja, ingen förändring där. Förutom att de engelskspråkiga gick om de svenskspråkiga. Det har nog inte hänt på många år det.

59% av alla böcker jag läste ingick i någon serie. Detta har ökat, det var bara 51% 2015. Stapeldiagrammet här nedanför visar lite tydligare vilka serier.

Taggningsfunktionen är något som jag börjat uppskatta, och använda, mer och mer. Det brukar vara utmaningar jag anger där, men även bokrea får vara med på ett hörn.

12 kommentarer:

  1. Vad ambitiös du är som gör en massa fina cirkeldiagram! (Men du kanske på riktigt ÄR bokföringskonsult, med tanke på ditt bloggnamn? Det skulle kunna förklara saken.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte svårt att göra cirkeldiagram när man har ett program som sköter det ;)

      Radera
  2. Roligt att få se lite statistik :)

    SvaraRadera
  3. Ja du är bättre än jag på att beta av hyllvärmare i alla fall :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå räcker det inte på långa vägar ;)

      Radera
  4. Ja du, de där hyllvärmarna verkar aldrig minska i antal :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror på fullt allvar att de förökar sig där på hyllorna.

      Radera
  5. Kul att läsa statistiken! Man har ju en viss känsla för vad man läst mest, från vilket förlag osv., men så här blir det ju glasklart. Om jag läser tillräckligt många böcker i år skall jag göra något motsvarande i slutet av året. Väldigt bra med så många hyllvärmare, det är mitt mål också i år, att läsa fler böcker som stått där alltför länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar ju statistik, när jag får göra den själv och den betyder något :) Hyllvärmare skulle jag behöva läsa ännu mer av, de bara ökar.

      Radera