onsdag 22 februari 2017

Hur är det egentligen med bokrea-böckerna?

Det ser ut som att det är dags för något som blivit en tradition inför bokrean. Det är dags att gå igenom hur många av de där bokrea-böckerna som faktiskt är lästa. I dag verkar vara en perfekt dag för det, det är ju återigen dags för bokrea.

Kanske borde jag inte göra den här sammanställningen för den är faktiskt ganska sorglig att se, men jag kör ändå. Nu när jag tänker efter så borde jag kanske göra den innan jag skickar iväg förhandsbeställningen. I år är det för sent...
Detta är alltså som inköpen har sett ut sedan 2010. Det såg bra ut ett tag, men förra året blev det så där många igen. Hur det blir i år vet jag inte riktigt. Jag tror det blir svårt att matcha det fantastiskt låga antalet 2015...

ÅrKöptaLästaOlästa
20101413 (13)1
20111816 (16)2
20122818 (17)10
20134021 (16)19
2014322 (0)30
2015194 (1)15
2016320 (N/A)32
Summa18374 (63)109

Hur många som är lästa (förra årets siffror i parentes) är inte någon munter läsning... Faktum är ändå att hur länge det än dröjer innan jag läser dem, så gör jag det. Så småningom.

"Alfa och Omega" av Oskar Källner

Författare: Oskar Källner
Titel: Alfa och Omega
Genre: Science fiction | Skräck
Antal sidor: 260
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 januari 2017
Baksidetext
Sju noveller som kryssar mellan science fiction och skräck, som vandrar genom parallella världar till universums slut och bortom.

Min kommentar
Det kan ju inte komma som någon direkt överraskning att Oskar Källner numera hör till mina favoritförfattare och jag ser alltid fram emot nya noveller av honom. Den här novellsamlingen innehåller sju stycken, av vilka jag tidigare har läst två (Tills tiden skiljer oss åt och Jormungand).

Tills tiden skiljer oss åt läste jag som e-novell. Den har ett alldeles eget inlägg, men helt kort så är det en väldigt sorglig berättelse som sträcker sig över miljontals år, om att inte ta tillvara på här och nu, utan i stället hoppas på något som eventuellt händer i framtiden.

Jormungand läste jag i antologin Bortom portalen och trots att jag inte alls gillar tentakelmonster så är det en riktigt bra novell. Början är något av det roligaste jag har läst.

Min favorit bland de andra fem är solklart Gamma. Den är så otroligt vacker, sorglig och hoppfull. Någonting svävar omkring ute i universum och hämtar kraft ur ett svart hål. Det går eoner av tid medan de här energisakerna rör sig i ett annars helt tomt universum. Ända tills Gamma och Kthelk’tha bryter sig ut och svävar i väg ut i mörkret. Och hittar något. Jag begriper inte ett dugg av alla de underliga rymdord som dyker upp, men de kittlar fantasin.

Det görs besök både i Malmö (Memento Mori) och Stockholm (Stockholms drottning) och berättelserna sträcker sig från folktro (drakar, troll, alver, nissar) till ren science fiction med riktig high-tec. Gärna båda sakerna samtidigt. Och ja, ett och annat tentakelmonster dyker också upp. Och en minotaur.

Jag vet inte om det beror på mig eller om de här novellerna är mörkare än vad de brukar vara. Ensamheten och vemodet fullkomligt vibrerar från sidorna, men under allt det mörka så ligger hoppet och lyser igenom. Det är en märklig känsla. Jag vet inte om jag ska bli glad eller ledsen, vilket ju naturligtvis gör att i alla fall jag funderar över vad jag egentligen har läst. Oskar Källners noveller har en förmåga att leva kvar långt efter att jag har läst dem.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, genomsnittet var 4 (beräknat på 1 betyg)..
Goodreads hade den 4,25 i genomsnitt (beräknat på 4 betyg).
Jag ger den 3,5 (ett genomsnitt räknat på sammanlagt betyg dividerat med antal noveller därefter avrundat till närmaste "halvtal").
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Alfa och Omega: Barrikaden, Bokhuset och Bokhyllan.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 21 februari 2017

Kommande böcker mars 2017

Ordningen är härmed återställd! Bokhavet svämmar över...

Angivaren av Jan-Erik Fjell
Genre: Kriminalroman
Serie: Anton Brekke (1)
Antal sidor: 383
Utgivningsdatum: 2017-03-01
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
I Fredrikstad hittas stans rikaste man mördad och kriminalkommissarie Anton Brekke kallas in. Brekke är känd för att vara orädd och oförskämd, och han har dessutom en hemlig last: poker. Med hjälp av polisstudenten Magnus Torp och polisinspektör Simon Haugen börjar han nysta i fallet, som först verkar ha ekonomiska motiv. Men när han kastas in i New Yorks korrupta undre värld, rakt in i maffians högborg, inser han snart att helt andra krafter ligger bakom.

Ny norsk deckarserie? Måste läsa!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Törst av Jo Nesbø
Genre: Kriminalroman
Serie: Harry Hole (11)
Antal sidor: 585
Utgivningsdatum: 2017-03-21
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism - ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?

Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen - att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.


Kommentarer överflödiga.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Inland av Arne Dahl
Genre: Kriminalroman
Serie: Sam Berger & Molly Blom (2)
Antal sidor: 379
Utgivningsdatum: 2017-03-27
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
När den forne detektiven Sam Berger slår upp ögonen har han ingen aning om var han befinner sig. Allt är vitt, en värld utan tecken. Men så står Molly Blom vid hans sida, och han inser att de två är på flykt undan en rättvisa som slutat vara rättvis.

Sam och Molly får ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig? Inland är en gastkramande resa in mot mörkrets iskalla hjärta


Jag ligger ju lite efter i mitt Arne Dahl-läsande, men det kommer, det kommer.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Före fallet av Noah Hawley
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2017-03-27
Förlag: Massolit Förlag

Från Bokus
Den misslyckade konstnären Scott Burroughs brukar alltid ta färjan tillbaka till New York från Martha's Vineyard, men av en slump erbjuds han en ledig plats i den kände mediemogulen David Batemans privatjet. En kort stund efter take-off störtar planet ner i havet. Sex av passagerarna samt de tre besättningsmedlemmarna omkommer. Bara Scott och Batemans lille son, JJ, överlever.

De extraordinära omständigheterna kring deras överlevnad Scott räddar den lille pojken genom en närmast mirakulös simfärd in till land och det faktum att pojkens far var mycket förmögen och chef för en nyhetskanal, gör att Scott ofrivilligt hamnar i rampljuset. Tillsammans med den föräldralösa pojken sugs han upp i en malström av spekulationer, som snart överskuggar den officiella undersökningen av tragedin.

I kapitlen varvar författaren med ökad intensitet berättelsen om katastrofens fruktansvärda efterverkningar med närgångna personskildringar av planets passagerare och besättningen före olyckan. Vilka andra var med på planet? Var det verkligen en olycka? Vem är Scott Burroughs, egentligen?


Den här mannen har alltså skapat TV-serien Bones. Bland annat.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Konklaven av Robert Harris
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-03-27
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Påven är död. Bakom Sixtinska kapellets låsta dörrar sitter 118 kardinaler. De har kommit från när och fjärran, och deras uppgift är att delta i världens mest hemlighetsfulla val en konklav.

Under de följande 72 timmarna kommer en utav dem att bli vår tids mäktigaste spirituella ledare påve. Kardinalerna må vara heliga män. Men de har även ambitioner. Och rivaler...


Jag tyckte ju om hans förra bok så jag bara gissar att denna borde passa mig också.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Jorden vaknar av Madeleine Bäck
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-03-11
Förlag: Natur & Kultur

Från Bokus
I ett litet samhälle i Gästrikland har ett kyrkoinbrott gått snett. Urgamla krafter har sluppit lösa i skog och vatten. Gränsen mellan levande och döda har suddats ut. Bara Gunhild, kvinnan i skogen, verkar veta vad det handlar om. Till sin hjälp behöver hon katter, blod, järn och två ovilliga och rädda ungdomar. Beata, som förlorat sin vän till de mörka krafterna, och Krister, barnbarnet som hon inte haft kontakt med. Han som verkar dela hennes syner och som plågas av sin länk till det som vaknat.

Jag har inte läst hennes förra bok, men svensk skräck är ju alltid intressant.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Metro 2035 av Dmitrij Gluchovskij
Genre: Science fiction
Serie: Metro (3)
Antal sidor: 512
Utgivningsdatum: 2017-03-01
Förlag: Coltso

Från Bokus
Efter atomkriget som tjugo år tidigare ödelagt jordytan har människorna skapat en ny civilisation i Moskvametrons tunnlar. Men nu hotas den förmenta säkerheten i de djupa schakten: två år efter att Artiom räddade invånarna från de svarta mutanterna angrips de underjordiska odlingarna av en märklig röda, och de ideologiska konflikterna hotar att eskalera svälten. Den enda räddningen tycks vara att man återvänder till ytan. Men är det ens möjligt? I strid mot allt förnuft ger sig Artiom ut på en livsfarlig resa genom en värld vars gåtfulla tystnad döljer en fruktansvärd hemlighet.

Även här ligger jag lite efter, har bara läst första delen. Det är ju ganska tjocka böcker det här...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Blybröllop av Sara Paborn
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-03-08
Förlag: Brombergs

Från Bokus
Irene Hussvig är bibliotikarie i en småstad och gift med kabeldragaren Horst. Efter ett långt äktenskap fyllt med ständiga pikar och sarkasm, har Irene fått nog av sin man. Hon bestämmer sig för att göra sig av med honom för gott.

Med hjälp av en gammal kista med blytyngder som hon ärvt av sin mamma, påbörjar hon sin resa från tyst mus till amatörkemist med dödlig kunskap om gifter.

Måste någon alltid ge sig i ett äktenskap? Vems vilja drar det längsta strået? Vilka mått vidtar vi för att bevara oss själva i nära relationer? Och vilka medel används på vägen dit?


Helt ärligt så var jag fast redan vid ordet bibliotekarie.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Blodskifte av Eva Holmquist
Genre: Fantasy
Serie: Kattskiftarna i Jönköping (1)
Antal sidor: 276
Utgivningsdatum: 2017-03-11
Förlag: Ordspira Förlag

Från Bokus
Noras mamma ligger för döden. Förblindad av sorg går Nora rakt ut i vägen, precis när Robin kommer cyklande, och de kolliderar våldsamt. Blödande hamnar de på marken och deras blod blandas.
Senare dyker Robin oväntat upp vid hennes mammas dödsbädd och Nora dras in i en främmande värld. Robin visar henne ett parallellt Jönköping som bebos av varelser hon inte hade kunnat drömma om. Själv är hon också förändrad, i hennes blod finns nu kraften att skifta hamn. Men denna nya värld är på väg att utplånas om inte hon och hennes nya vänner agerar snabbt.


Den här har ju i och för sig funnits som e-bok ett tag, men nu släpps den som pappersbok också. Visst låter det magiskt med ett magiskt Jönköping?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Bokea - inredning till döds av Grady Hendrix
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2017-03-14
Förlag: Calidris Förlag

Från Bokus
Något mycket märkligt sker i den stora möbelaffären Orsk i Cleveland Ohio. Varje morgon finner de anställda bokhyllan Kjerring, vattenglaset Glans och garderoben Liripip sönderslagna då de anländer. Försäljningen går nedåt, säkerhetskamerorna visar ingenting och butikscheferna får panik. Vad är det som händer?

Det försöker tre anställda luska reda på. De erbjuder sig jobba nattskift för att försöka lösa gåtan. Aldrig hade de väl kunnat ana de märkligheter, vidrigheter och hemligheter som gömmer sig mellan hyllorna på lagret nattetid.

Romanen är en traditionell skräckhistoria placerad i modern miljö, men formgiven som en välbekant och glansig postorderkatalog. Beställningsformulär, produktbeskrivningar och kartor till varuhuset är också inkluderade och är fantastiskt fantasifulla tillskott till romanen.


Alltså, det här lät så kul att jag bara måste läsa den.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.En engelsk gentleman av Jane Gardam
Genre: Drama
Serie: Edward Feathers (1)
Antal sidor: 351
Utgivningsdatum: 2017-03-02
Förlag: Weyler Förlag

Från Bokus
Sitt smeknamn, eller kanske öknamn, har han hittat på själv, med all den självironi en man uppväxt i utkanterna av det engelska imperiet kan uppbringa: Gamle Filth (Failed In London, Try Hongkong). Sir Edward Feathers var en gång en uppburen advokat och domare i Hongkong, nu är han gammal och utlämnad till minnena av en kärlekslös barndom och en livslång kärlek till hustrun Betty.

Kanske inte riktigt min genre. Eller så är det det.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Den afrikanska flickan av Helle Vincentz
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2017-03-01
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Den unga Caroline Kayser har offrat allt för sin karriär på ett danskt oljebolag. Uppvuxen i Köpenhamns överklasskretsar har hon hela livet kämpat för att bevisa att hon kan stå på egna ben.

När rykten sprids om att kenyanska småflickor utsätts för övergrepp av företagets anställda beger sig Caroline till Nairobi. Hon måste få tyst på ryktena och rädda firmans goda namn, om hon inte lyckas är karriären över. Men hur långt är hon villig att gå för att rädda sig själv?


Låter mycket, mycket intressant.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Speglarnas bok av E O Chirovici
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 278
Utgivningsdatum: 2017-03-09
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Efter att ha läst delarna av ett manus om ett ökänt mord börjar den litterära agenten Peter Katz göra en egen undersökning för att ta reda på vad som egentligen hände.

Men vittnesmålen och polisrapporterna motsäger varandra. Vem mördade professorn och varför? Ingen tycks vilja att sanningen ska komma fram.


Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som lockar, men lockar gör den.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Se mig, Medusa av Torkil Damhaug
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-03-09
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Axel Glenne, sonen till en norsk krigshjälte, driver en lukrativ läkarmottagning och lever ett till synes harmoniskt familjeliv. Morgonen efter en tung jour händer det som kommer förändra hans tillvaro helt: En kvinna hittas död i Nordmarka, med skador som ser ut att komma från en björn. Kort därefter hittas ännu en kvinna riven och dödad. Förutom de brutala skadorna verkar kvinnorna inte ha någonting gemensamt utom Axel Glenne.

Mer norsk krim åt folket!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Ett långt spår av blod av Mason Cross
Genre: Kriminalroman
Serie: Carter Blake (1)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2017-03-10
Förlag: Modernista

Från Bokus
När Caleb Wardell, den ökände Krypskytten från Chicago, rymmer från death-row två veckor före sin avrättning vänder sig FBI till Carter Blake. Han är en man med en unik förmåga att spår upp personer som inte vill bli hittade, och en person som Wardell dessutom är bekant med sedan tidigare.

Tillsammans med Elaine Banner - en ambitiös FBI-agent som förenar livet som singelmamma med en alltmer framgångsrik karriär - måste Carter spåra Wardell, som nu förflyttar sig över USA och dödar till synes slumpmässigt. Men Carter och Elaine finner sig snart vara åskådare mer än aktörer i fallet. Och medan de desperat försöker förstå sig på en man som dödar av ren lust, uppdagar de ett virrvarr av lögner och korruption som ska skaka om hela landet.


Spännande, spännande!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Det havet gömde av Cecilia Lindblad
Genre: Kriminalroman
Serie: Monica Blom (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-03-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
Tidigt en morgon hittar en bärstensletare en kvinnofot på stranden. Kort därefter hittas det som troligen är resten av kroppen på ön Måkläppen utanför Falsterbo. Kan det vara den försvunna Angela Svensson?

Monica Blom fick en dramatisk start på jobbet som polis i Vellinge, då hon medverkade i utredningen av två dödsfall. En utredning där hon själv höll på att bli mördarens tredje offer. Monica har precis börjat komma över de traumatiska händelserna när ett nytt mord inträffar. Samtidigt är det någon som förföljer henne. Hon anar vem det är och vet att han är farlig.

Under utredningen dyker det upp ett samband med ett mord på en flicka för mer än tjugo år sedan. Hennes kropp hittades i en säck i Falsterbokanalen. Fallet blev aldrig löst, mördaren finns fortfarande där ute någonstans. Är det han som är tillbaka?

Monicas vännina, Charlotte, har en dotter som är svårt sjuk i anorexia. Samtidigt som Charlotte kämpar för att dottern ska bli frisk hamnar hennes äktenskap med Peter i kris och Peter närmar sig Monica, som han tidigare har haft en kort relation med.


Jag har inte läst första delen än, men deckare i Skåne är alltid intressant.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Fällan av Melanie Raabe
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2017-03-22
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Linda Conrads, 38, är en berömd och notoriskt tillbakadragen kriminalförfattare. För tolv år sedan blev hennes syster, Anna, brutalt mördad. Mördaren åkte aldrig fast, men Linda såg honom. Och nu har hon precis sett honom igen på TV. Mannen är numera en känd reporter, och Linda vet att ingen kommer att tro henne om hon anklagar honom. Så hon gör det hon kan bäst: Hon skriver en ny thriller, om ett mord på en kvinna. Där gärningsmannen kommer undan.

När boken publiceras ger Linda en enda intervju. I sitt eget hem. Till den enda person som vet mer om fallet än hon gör. Han vet vad som hände den där natten. Hon har skrivit en bok om det. Men när han ringer på Lindas dörrklocka vet ingen av dem hur det ska sluta...


Låter precis som något för mig.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.De mörkermärkta av Mattias Leivinger & Johannes Pinter
Genre: Kriminalroman
Serie: Iris Riverdal (1)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2017-03-29
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
I ett vårkallt Stockholm sker en serie mord som till en början inte verkar ha något samband. En sömnlös taxichaufför. En alkoholiserad före detta psykolog. En psykiskt sjuk kvinna på ett behandlingshem. Tre människospillror förenade i sina olycksöden.

När poliskommissarie Iris Riverdal får fallen på sitt bord ställs hon inför en gåtfull mördare, en undflyende skepnad med dunkla metoder och okända motiv. Och bakom honom anas en ansiktslös ondska bortom alla begrepp. Gradvis går det upp för henne att morden har rottrådar långt tillbaka i tiden, trådar som också löper in i hennes eget liv.

Samtidigt samlas en krets människor för att bekräfta det de redan anat. Det förflutnas skugga har kommit tillbaka för att förgöra dem, de mörkermärkta.


Jag har läst en del noveller av Johannes Pinter och de har jag gillat.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Offermossen av Susanne Jansson
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 298
Utgivningsdatum: 2017-03-30
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Mossmarken är en ödslig plats med dimhöljda vidder, hukande tallar och sjunkande jordar. En gång i tiden begravdes offer till gudarna här, och rykten säger att människor försvinner spårlöst än idag.

Hit kommer den unga biologen Nathalie för att göra fältexperiment till sin doktorsavhandling om våtmarker. Snart står det dock klart att hennes egentliga ärende är mer personligt.

När en kropp hittas nedsjunken i mossen ger det en skrämmande anledning att påbörja efterforskningar i det förflutna - såväl för polisen som för Nathalie personligen. Hennes väg korsas med den erkända fotokonstnären Maya Linde, som även arbetar som polisfotograf i utredningen. De rör sig båda fram genom minnets och markernas djupa lager, mot chockerande upptäckter och länge dolda sanningar.


Låter lite spooky 😉

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Nässelvrede av Solveig Vidarsdotter
Genre: Kriminalroman
Serie: Ingrid Kvarnberg (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-03-30
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Gäddede, norra Jämtland, 2006. En ung, fortfarande berusad kvinna hittar en tidig morgon sin mer än dubbelt så gamle make död i nässelsnåren utanför sommarstugan. Förutom att ha varit en framgångsrik företagare var den avlidne även moderat oppositionsråd i kommunen. Samma förmiddag blir ledaren för det lokala uppstickarpartiet Alternativ Demokrati vådaskjuten av sin vuxna dotter mitt under en träning på älgbanan.

Närpoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo får en central roll i utredningarna som leds av länskriminalen i Östersund. Men Marita, kvinnan som skjutit sin far, är Ingrids svägerska och Ingrid beordras därför hålla sig utanför den utredningen. Övertygad om att dödsfallen hänger samman kan hon ändå inte låta bli att göra vissa efterforskningar. När Maritas yngre syster, den intellektuellt funktionshindrade Fanny Karlsson, försvinner trappas spänningen upp.

Parallellt med mordgåtan får man följa tolvårige Clemens Varra och hans tama renkalv Zlatan. En slagbjörn ställer till det för renskötarna, men det är inte den enda faran som hotar på fjället.


Läste första delen för evigheter sedan och jag har hållit utkik efter denna sedan dess.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Den enkla sanningen av Mark Johnson
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 412
Utgivningsdatum: 2017-03-23
Förlag: Norstedts

Från Bokus
För att vända opinionen inför valet ber statsminister Ekholm den unge forskaren och politiskt sakkunnige Jonatan Stark att utföra ett hemligt uppdrag: ta jobb på konsultbyrån Lionshare där det ska finnas information om en revolutionerande solcellsteknik som kommer att förändra världens energiproduktion i grunden, något Jonatan själv forskat på tidigare.

Samtidigt får statsministerns presschef Betty Lind reda på att personer i Ekholms närhet är mutade av en rysk oligark som med Lionshare som bulvan försöker ta kontroll över den svenska energibranschen.

Under ett dramatiskt dygn måste Jonatan och Betty jaga sanningen bakom konsultbyråns respektabla fasad. Det avancerade rävspel som pågår på Rosenbad såväl som inom oppositionen gör inte saken lättare.

Rikets säkerhet står på spel, så mycket förstår Jonatan och Betty. Men snart inser de att de också riskerar sina egna liv.


Känns ganska aktuell, eller...?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Den sista stjärnan av Rick Yancey
Genre: Science fiction
Serie: Femte vågen (3)
Antal sidor: 370
Utgivningsdatum: 2017-03-10
Förlag: Rabén & Sjögren

Från Bokus
Fienden är De andra. Fienden är vi. De är här nere, de är där upp, de är ingenstans. De vill ha jorden, de vill att vi ska ha den. De kom för att utplåna oss, de kom för att rädda oss.

Bakom gåtorna finns en sanning. Cassie har blivit förrådd. Det har även Ringer. Zombie. Nugget. Och alla 7,5 biljoner människor som brukade leva på vår planet. Förrådda, först av De andra, men nu av oss själva.

Jordens kvarvarande överlevare måste bestämma vad som är viktigast att rädda sig själva, eller rädda det som gör oss mänskliga.


Sista delen! Hoppas den är bättre än förra boken...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

Top Ten Tuesday: Böcker jag gillade mer än förväntat


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Books I Loved Less/More Than I Thought I Would (recently or all time) or you could do something like books I liked more/less than everyone else.

Jag väljer att fokusera på det positiva den här gången, för ovanlighetens skull. Alla dessa läste jag förra året och de har det gemensamt att läsningen började med ett frågetecken, som rätades ut till ett utropstecken. Och just det, de är inte i något slags ordning.

1. Färjan av Mats Strandberg
2. Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George
3. Människorna av Matt Haig
4. Flickan med snö i håret av Ninni Schulman
5. Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon
6. Jag är Pilgrimen av Terry Hayes
7. Enkel biljett till världens ände av Johan Frick
8. Vem är Evan Smoak? av Gregg Hurwitz
9. Den osynlige väktaren av Dolores Redondo
10. En väktares bekännelser av Elin Säfström

måndag 20 februari 2017

TV-serie. Game of thrones - Säsong 6

Titel: Game of thrones
Originaltitel: Game of thrones
Genre: Fantasy
Skapad av: David Benioff, D.B. Weiss, George R.R. Martin (böcker)
Skådespelare: Peter Dinklage, Lena Headey, Sophie Turner, Kit Harrington, Maisie Williams
Premiär: 2016-04-24
Produktionsland: USA | UK
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 50 min
Såg den på DVD januari-februari 2017

Handling
Handlingen sätter igång direkt i Westeros, där vi lämnade våra fåfänga hjältar, med en döende Jon Snow i den kalla snön i Castle Black. I Kings Landing försöker Cersei bygga upp sin maktposition igen efter sin förödmjukande Walk of Shame, medan Daenerys är tillfångatagen av före detta "familjemedlemmar" och går en osäker framtid till mötes. De yngsta i Stark-klanen verkar vara tillbaka på spelplanen, med Sansa på flykt, Aryas exil i Braavos och till och med Bran Stark är tillbaka, med god hjälp av The Tree-eyed Raven. Vildmannen Tormund Giantsbane, har efter Jon Snows inbjudan fått en framträdande roll för Westeros framtid. Och under Daenerys ofrivilliga frånvaro från Meereen gör Tyrion Lannister sitt bästa för att handskas med den komplexa tillvaron med uppror och annalkande fiender.

Min kommentar
Det är ju helt hopplöst att försöka sammanfatta en säsong av Game of thrones, det är alldeles för mycket intriger, konspirationer och saker som händer i det dolda. Jag gör ändå ett försök, men läs för all del inte vidare om du inte har sett den och planerar att göra det. Härmed varnas för spoilers.

Jag har ju ett litet problem med att komma ihåg saker och personer mellan säsongerna och trots min egen anteckning om slutet av femte säsongen och andras sammanfattningar så är det många jag inte alls minns. Förmodligen var de med i någon av de första säsongerna och då är det kört för min del. Vad jag kom ihåg, alldeles av mig själv faktiskt, var att Jon Snow dog i sista avsnittet i förra säsongen. Men nej, det gjorde han inte alls. Eller jo, men han väcktes från de döda igen, av ingen mindre än The Red Woman, Melisandre. Tack och lov, säger jag. Nu får det räcka med dödande av syskonen Stark.

Hela den här biten med "pojken-i-trädet" blir bara löjlig. Visst den förklarar en hel del, men just grejen går nog över min fantasy-/trovärdighetsgräns. Tråden med Sparven (kunde de verkligen inte hitta på något annat namn) blir jag bara trött på och Aryas avstickare till Bravoos förstår jag inte alls.

Till min stora glädje så blir vi äntligen av med äcklet Ramsay Bolton, men jag tycker att han hade förtjänat en betydligt mer plågsam död. Sansa börjar äntligen ta sig ur offer-rollen och tar tag i saker och ting. Hon och Jon befinner sig för övrigt äntligen på samma ställe nu. Brienne är det alldeles för lite om och jag tror inte man fick veta mer om henne efter hon var i Riverrun för att leverera Sansas brev om hjälp till armén. Sam och Gilly kommer till Sams föräldrahem, men kastas mer eller mindre ut när hans far upptäcker att Gilly är en vildling.

Daenerys har väldiga problem i Meereen, men så klart löser det sig med hjälp av drakarna. Theon och Yara flyr från Järnöarna och kommer med mängder av skepp till Meereen, efter att de har blivit utkonkurrerade av sin plötsligt uppdykande farbror Euron, som lägger beslag på kronan.

De första åtta avsnitten tyckte jag faktiskt var ungefär lika tråkiga som femte säsongen. Det mesta dras ut i all oändlighet och det händer inte mycket i förhållande till tiden man lägger på att titta. Jag var beredd att sätta en trea, men de två sista, extra långa, avsnitten blev jag nästan andlös av. Herregud så bra de var!

Man får många svar, men minst lika många nya frågor blir det. Jag ser verkligen fram emot sjunde säsongen nu och detta är vad jag behöver komma ihåg till dess: [spoiler]Daenerys gör gemensam sak med Theon och Yara och de avseglar mot Westeros. Tyrion är givetvis med också. Arya lämnar (äntligen) de där utan namn och dödar Walder Frey, som mördat flera i hennes familj. Cersei spränger hela sparvtempelt, inklusive drottning Margaery. När Tommen får veta det kliver han helt enkelt ut genom ett fönster. Eftersom Cerseis alla barn nu är döda så blir hon drottning. Jaime har varit och tagit tillbaka Riverrun återvänder till ett King's Landing med en stor, rykande ruin i mitten, lagom för att se Cersei krönas till drottning. Sam, Gilly och lill-Sam kommer till Oldtown och citadellet. Efter viss tvekan släpps Sam in i biblioteket, men Gilly är kvinna och får inte komma in. Sansa och Jon återtar Winterfell och Jon blir utropad till kung av Norden. Man får veta (genom en av Brans vita-ögon-syn) att Jon Snow inte alls är son till Ned, utan Lyanne är hans mor. Vem som är hans far får man inte veta, bara att Robert skulle döda honom om han fick veta.[/spoiler]TV-serier.nu hade säsongen 4,3 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 9,5 i genomsnitt (beräknat på 1 114 190 betyg).
Jag ger säsongen 4,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

Film: Spotlight

Titel: Spotlight
Originaltitel: Spotlight
Genre: Drama
Regissör: Tom McCarthy
Manus: Josh Singer, Tom McCarthy
Skådespelare: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 129 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 3 februari 2017

Handling
När den nytillträdde redaktören Marty Baron anländer från Miami för att ta över tidningen Boston Globe sommaren 2001 beordrar han omedelbart Spotlight-teamet att följa upp anklagelser mot en lokal präst som anklagats för att ha trakasserat ett trettiotal unga församlingsmedlemmar sexuellt de senaste 30 åren.

Fullt medveten om att strid mot katolska kyrkan i Boston kan medföra allvarliga konsekvenser börjar ett team bestående av Spotlight-redaktören Walter "Robby" Robinson, reportrarna Sacha Pfeiffer och Michael Rezendes samt researchern Matt Carroll gräva djupare i fallet. Filmen är baserad på en sann berättelse.

Min kommentar
Jag känner att mitt kontrollbehov börjar lätta lite, i alla fall när det kommer till film. Inte heller den här filmen visste jag något om när den köptes, det enda jag gick på var betyget på IMDb. Och genren thriller. Något som den visade sig inte vara (enligt min definition), men det gjorde absolut ingenting.

När det började närma sig den här filmens tur så blev jag alltid lite avskräckt av handlingen, det lät mest jobbigt och kanske inte speciellt bra, därför valde jag alltid en annan film att titta på i stället. Den här fredagen kändes det dock som att en riktigt lång film kunde passa och även en som varken verkade rolig eller actionspäckad.

Journalister av den här kalibern gör mig nästan tårögd och jag önskar så att det fanns fler av dem. De här fantastiska journalister som vågar gräva efter obehagliga sanningar, som ingen egentligen vill veta. I det här fallet den katolska kyrkan och dess präster som verkar se barnen de ska ta hand om som en löneförmån, att göra vad de vill med. Jag är inte den som brukar fastna för citat i böcker och film (jo, det händer, men bara väldigt, väldigt speciella), men här finns ett som kändes så helt osannolikt sant, och hemskt, som advokaten Mitchell Garabedian säger: If it takes a village to raise a child, it takes a village to abuse one.

Jag blev lite förvånad över den, i mina ögon, stjärnspäckade rollistan och jag gillade verkligen det de gjorde. Här finns inga stora känsloutbrott (nåja, ett finns det) utan det mesta skildras helt ur en analytisk synvinkel, vilket uppskattas av mig. Med bara minspel så berättar karaktärerna vad de känne. Ingen sentamentalitet, ingen övertydlighet. Det är finstämt, om man nu kan använda det ordet i så här hemska sammanhang. Jag får en bra känsla för alla karaktärer och deras drivkraft, men det är ju faktiskt inte de som är det viktiga i den här historien.

Det är en väldigt lång film, drygt två timmar, men inte en enda gång blev jag uttråkad. Den är helt enkelt mycket bättre än den ger sken av.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 691 betyg).
IMDb hade den 8,1 i genomsnitt (beräknat på 245 918 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 19 februari 2017

En smakebit på søndag: Du glädjerika sköna

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från virkeligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har varit en ganska bra helg, men jag hoppas på lite mer läsning i dag, igår blev det inte speciellt mycket. I dag har jag börjat på en ny bok, Du glädjerika sköna av Sara Olsson. Den har legat gömd och glömd ett bra tag, men för någon vecka sedan råkade den komma upp i ljuset och nu är det alltså dags. Jag hoppas den är lika kul som den låter.

Min smakebit är från sida 10.
Nina Becker var rosig om kinderna när hon nöjt lämnade salongen. Humöret steg ytterligare när hon småsprang ner för marmortrapporna och ljudet av de nya Gucciskorna ekade i trapphuset. Klack-klack-klack-klack. Nina plockade upp telefonen medan hon beundrade de beigea skinnskorna med de guldglänsande spännena som satt på hennes fötter.
     Alex svarade efter tre signaler.
     "Jag är på väg till dig nu, klä av dig."
     Alex harklade sig.
     "Jag kan inte idag."
     Nina saktade ner farten.
     "Vadå inte kan? Det är ju torsdag." Hon kunde inte tro det. Avvisade han henne? Hon höjde rösten och talade tydligt för att visa att det inte fanns några alternativ. "Torsdag, Alex. Vi träffas alltid på torsdagar."

lördag 18 februari 2017

"Bridget Jones baby: dagboken" av Helen Fielding

Författare: Helen Fielding
Titel: Bridget Jones baby: dagboken
Genre: Chick-lit
Antal sidor: 204
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Bridget Jones's baby: The diaries
Översättare: Hanna Williamsson
Serie: Bridget Jones 4
Förlag: Forum
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 januari 2017
Första meningen: Älskade Billy, jag har en känsla av att du ändå kommer att få reda på allt det här, så jag tänker att det är bäst att du får höra från din egen mamma hur alltsammans började.

Baksidetext
Den ständiga singeln och närmast professionella gudmodern Bridget Jones känner den biologiska klockan ticka allt snabbare. Men vad ska hon göra? Man måste ju åtminstone vara två. Men efter ett par slumpartade möten med gamla bekanta – och några drinkar för mycket – är hon på klassiskt Bridget-manér plötsligt gravid. Kanske inte riktigt på det sätt som hon tänkt sig. Men ändå: hon ska få barn. Det blir en graviditet kantad av fet mat, hårresande råd från berusade singlar, kaotiska ultraljudsundersökningar, romantik, glädje och förtvivlan. Men framförallt den stora frågan: vem är far till barnet?

Min kommentar
Den här boken dök upp här som en fullständig överraskning. Inte mig emot. Jag gillar Bridget Jones, även om jag nu bara har läst första boken. De två första filmerna har jag sett hur många gånger som helst och det är väl ett gott betyg om något.

Bridget Jones. Finns det någon mer pinsam, velig och osäker människa? Som ändå är så otroligt lätt att tycka om? Det som först slog mig när jag hade läst en bit var att det är helt osannolikt att Bridget inte har lärt sig någonting under alla dessa år. Och visst är det väl lite typiskt att allt detta händer Bridget?

Jag började läsa boken på morgonen och det sista jag gjorde innan jag släckte lampan för att sova på kvällen var att läsa ut den. Det var nästan omöjligt att sluta läsa (och så var den ju väldigt snabbläst också). Även om nu upplösningen var ganska förutsägbar så var vägen dit väldigt underhållande. Jag fnittrade många gånger. Det här är jätteroligt, eller kanske snarare tragikomiskt. Jag kan känna igen mig i vissa delar av Bridget, som det här med att skicka ett meddelande till någon och en minut senare så undrar man varför de inte har svarat. Det krävs självbehärskning där för att inte skicka fler meddelanden. Som Bridget inte har och som hon gör.

Hela tiden när jag läser så ser jag Renée Zellweger, Colin Firth och Hugh Grant framför mig. Ofta brukar det vara ett problem, men inte den här gången. Lite förvånad är jag nog över det, men de tre har verkligen blivit Bridget, Mark och Daniel för mig.

Jag har ju varken läst förra boken (Mad about the boy) eller sett filmen, som faktiskt heter Bridget Jones baby, men som inte har ett dugg med den här boken att göra. Om jag har förstått det hela rätt. Eventuellt skulle man kunna tro att den här boken egentligen ska komma före Mad about the boy, men det stämmer inte heller. Det är helt enkelt så att ingen verkar veta riktigt hur den här boken kommer in i historien, men själv blev jag ju inte förvirrad förrän jag kollade upp vad förra boken och filmen handlar om.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,4 (beräknat på 7 betyg).
Goodreads hade den 3,63 i genomsnitt (beräknat på 3 293 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Bridget Jones baby: dagboken: Beas bokhylla, Stories from the city och Västmanländskans bokblogg.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 17 februari 2017

Bokbloggsjerka 17 – 20 februari

Fredag! Vi kör väl på med Annikas bokbloggsjerkan.

Veckans frågan: Avsluta följande mening: Att läsa en bra bok är som att [blank].

Att läsa en bra bok är som att alltid lära sig något nytt, vare sig det gäller ren fakta eller om känslor och relationer.

Helgfrågan v7 (16 - 19 februari)

Mia har startat upp Helgfrågan för att vi ska få helg på riktigt och trots att jerkan är tillbaka igen så fortsätter vi väl.

Veckans fråga är: Vilka är dina bästa bokreatips? Var handlar du helst dina reaböcker?

Mina bästa bokreatips? Ja, jösses... eftersom jag är som jag är så spaltar jag upp det hela, först i genre (drama, som är en alldeles "vanlig" bok och så spänning, så klart) sedan också i fyra olika kategorier. Bara för att göra det hela enkelt...

Drama
Har läst: Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro 59 kr
Äger men har inte läst: Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser 65 kr
Har beställt: Mannen som läste högt på 06.27-tåget av Jean-Paul Didierlaurent 65 kr
Vill ha men har inte beställt: Marina Bellezza av Siliva Avallone 75 kr

Spänning
Har läst: Mr Mercedes av Stephen King 65 kr
Äger men har inte läst: Sjuka själar av Kristina Ohlsson 75 kr
Har beställt: Normal av Graeme Cameron 39 kr
Vill ha men har inte beställt: Blodmåne av Markus Lutteman 75 kr

Var jag helst handlar är mycket enklare och det är cdon, eftersom jag är CDON+-kund så får jag 1% återbäring på alla böcker och de levereras ändå från Adlibris. Två flugor i en smäll 👍

Ännu en efterlängtad bok

I början av förra veckan dök den äntligen upp.

Andra delen i Idijärvi-trilogin, Gryningsstjärna, av Charlotte Cederlund är här. Äntligen ska jag få veta lite mer om Áili! Det ska nog inte ta alltför lång tid innan jag sätter tänderna i denna... Tack till Opal!

torsdag 16 februari 2017

Hett i hyllan #79

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den här köptes på samma rea som förra veckans bok.
Det här känns väldigt konstigt, att en bok av John Grisham har stått i hyllan i 3,5 år utan att bli läst. Jag gillar ju honom. Lite förvånad blir jag faktiskt när jag ser att senast jag läste honom var sommaren 2012. Vad hände? Får nog se till att göra processen kort med Processen... Detta handlar den om i alla fall:
Oscar Finley och Wally Figg har på någon sätt lyckats få sin lilla advokatbyrå i Chicago att överleva. Småhugg håller dem flytande och de väntar på det stora lyftet. När en utbränd och berusad David Zinc står på deras tröskel är det överraskande nog inledningen på en ny era för byrån. Zinc blir snart byråns tredje advokat.

Nu känner de sig redo att hantera ett rejält fall, som i bästa fall kan se till att de slipper fundera mer på pengar och rättssalar. De har hört talas om en kolesterolmedicin, Krayoxx, som används av överviktiga. Medicinen omsätter närmare hundra miljarder varje år för läkemedelsföretaget, och ryktet säger att ett flertal patienter har råkat ut för hjärtattacker efter att ha tagit medicinen. Wally känner doften av pengar.

Allt som de tre kompanjonerna behöver göra är att hänga på en planerad masstämning som en annan byrå i Florida jobbar med, hitta personer som drabbats av hjärtattacker och tar Krayoxx, övertala dem att bli klienter och ingå i stämningen. Det verkar nästan vara för bra för att vara sant.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 15 februari 2017

"Kemisten" av Stephenie Meyer

Författare: Stephenie Meyer
Titel: Kemisten
Genre: Thriller
Antal sidor: 567
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Chemist
Översättare: Manne Svensson
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 januari 2017
Första meningen: Dagens ärenden hade blivit rutin för kvinnan som just nu gick under namnet Chris Taylor.

Baksidetext
Hon är en före detta agent på flykt från sina tidigare arbetsgivare. Att hon var anställd av USA:s regering var det väldigt få som kände till. Expert inom ett område som få vet existerar på en enhet som knappt någon ens visste fanns. Och när enheten bestämde att hon utgjorde ett hot, var hon tvungen att gå under jord. Nu lever hon från dag till dag, ständigt på resande fot, ständigt med en ny identitet. Hennes före detta arbetsgivare har dödat den enda hon litade på, och de är ute efter någonting hon vet. De vill se henne död, och det omedelbart.

När hennes före detta hanterare erbjuder henne en väg ut inser hon att det är hennes enda alternativ för att bli kvitt hotet mot sig själv. Men det betyder att hon måste utföra ett sista uppdrag för sin före detta arbetsgivare. Uppdraget visar sig inte alls vara en väg ut utan snarare göra hennes liv mer farligt. Hon förbereder sig för den största utmaningen hon någonsin ställts inför. Samtidigt för uppdraget henne samman med en man som ytterligare komplicerar hennes möjligheter att överleva. Hon inser att hon måste använda sina talanger på ett sätt hon aldrig tvingats göra förut.

Min kommentar
Stephenie Meyer är en författare som jag faktiskt aldrig trodde att jag skulle läsa, hennes Twilight-serie är alldeles långt ifrån vad jag kan tänka mig. Därför blev jag väldigt glad när jag fick erbjudande om att läsa Kemisten, som ska vara ett fullständigt genrebyte; thriller för vuxna. Jag hade alltså ingen som helst relation till Meyer innan jag började läsa denna.

De första hundra sidorna, ungefär, är väldigt långsamma, nästan sega. Det är på tok för detaljerat och långrandigt, även om vissa av detaljerna är ganska intressanta. Som hur man gillrar fällor för att inte bli överraskad av intrång och olika sätt att förgifta någon på. Det känns kanske inte så jätteaktuellt för min del, men det är kul. Efter de där första, lite halvsega sidorna så tar det äntligen fart.

Jag vet inte om jag kan hålla med om att det här är en bok för vuxna, i så fall får det vara unga vuxna (eller väldigt romantiska vuxna) för här är det instalove (ett uttryck jag var tvungen att googla). Den där omstörtande, ögonblickliga kärleken känner jag mig inte riktigt bekväm med och jag tycker det blir lite tramsigt ibland. Personligen tycker jag nog att det här passar bättre i ungdomsböcker. Humorn, däremot, gillar jag på riktigt. Speciellt den som sipprar fram i dialogerna mellan Alex (eller vad hon nu heter) och Kevin.

Förmodligen är det meningen att man ska tycka bäst om Alex och Daniel, men de funkar inte alls för mig. Det är ju det här med instalove då. I stället är det den råbarkade Kevin och den lite blasé Val som vinner mitt hjärta. Och hundarna. Naturligtvis. Jag är ju egentligen kattmänniska (om man måste välja), men sådana här hundar är utom tävlan. Men hur gick det egentligen med Lola och Khan? Karaktärerna är för övrigt väldigt få, speciellt för en thriller, men jag gillar det.

Den här boken har också något så ovanligt som en vettig epilog, som faktiskt gör nytta. Även om jag saknar information om Lola och Khan. Inte heller pekar epilogen på uppföljare, vilket också är positivt. Fler borde skriva fristående böcker. Dock blir det ytterligare poängavdrag för längden, det hade inte behövts nära 600 sidor för detta.

Kemisten påminner lite om Nora Roberts böcker, där är det också mer kärlek än spänning så den här boken är ett hett tips till dig som gillar henne. Jag hoppas lite på att Kemisten blir film, då ska jag se den. Och jo, jag gillar verkligen att boken tillägnas både Jason Bourne och Aaron Cross.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 2,9 och genomsnittet 3,2 (beräknat på 9 betyg).
Goodreads hade den 3,72 i genomsnitt (beräknat på 14 394 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Kemisten: Bokhuset, Carolina läser och Johannas deckarhörna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.