tisdag 11 mars 2014

Topp Tio favoritdeckare


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten All Time Favorite Books in X Genre (you pick the genre!).

Det här låter nästan som samma lista som Topp Tio favoritförfattare i deckargenren, så jag tänker vara så fräck att jag återanvänder den. Med lite små förändringar.

1. Roslund & Hellströms serie om Ewert Grens är fantastisk och egentligen är nog poliserna att betrakta som sidofigurer för det handlar mer om varför än om vem. Bästa boken i serien tycker jag att Edward Finnigans upprättelse är, jag tänker fortfarande på den.

2. Åsa Larsson är min svenska deckardrottning. Vilka fantastiska böcker hon skrivit om Rebecka Martinsson. Jag får alltid en obeskrivlig längtan till Norrland när jag läser hennes böcker. Bäst i serien är svårt att plocka ut, men både Solstorm och Till offer åt Molok fick nästan full pott.

3. Det är väl ingen överraskning för någon som läser min blogg att jag fullkomligt älskat Arne Dahls böcker om A-gruppen. Hela fyra böcker i serien fick nästan full pott; Upp till toppen av berget, Europa Blues, Efterskalv och Himmelsöga.

4. Den första boken jag läste om Fredrika Bergman av Kristina Ohlsson, Askungar, var fantastiskt bra. Nu har jag läst ytterligare två, men Askungar är fortfarande bäst.

5. De första böcker jag läste av Håkan Nesser var några i serien om Van Veeteren och jag blev egentligen inte helt såld förrän jag kom till den sista, Fallet G. Sedan började jag läsa serien om Gunnar Barbarotti och nu är jag nog fast. Men bästa boken av Nesser är nog faktiskt Himmel över London, genren för den är emellertid lite oklar.

6. Första gången jag träffade på Karin Fossum var genom ljudboken Älskade Poona. Tyvärr funkar det inte alls för mig att lyssna på ljudbok, men någonstans kände jag att det här var en bra bok, så jag köpte pappersversionen. Och fullkomligt slukade den. Det var bara att läsa hela serien om Konrad Sejer från början. Älskade Poona är fortfarande ensam i toppen.

7. Jag har bara läst en enda bok i serien om Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen, men den kommer rätt in på den här listan. Kvinnan i rummet är riktigt bra.

8. Tom Rob Smith är en ny stjärna på deckarhimlen och jag har visserligen bara läst hans första i serien om Leo Demidov, Barn 44, men den var en fullpoängare.

9. Jo Nesbø. Serien om Harry Hole är den bästa hårdkokta deckarserie jag läst. Bäst i serien? Djävulsstjärnan och Gengångare, men då har jag ännu inte läst Polis.

10. Böckerna om Ruth Galloway av Elly Griffiths är så brittiska och Ruth själv är så vanlig och normal att man bara måste tycka om henne. Alla hennes böcker har fått en fyra i betyg av mig, men den som kanske är lite bättre än de andra är Flickan under jorden.

24 kommentarer:

  1. Trevligt när man kan återanvända ibland:) Kristina Ohlsson är jag nyfiken på, älskar hennes sätt att skriva för barn så kanske även kan gilla hennes vuxenböcker?! Har helt kommit ifrån deckare tyvärr, skulle så gärna vilja hitta en väg tillbaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här kan du alltid hitta tips på bra deckare ;)

      Radera
  2. Jag var inte kontaktbar när jag läste Askungar, klart bästa på länge.
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än så länge klart bäst i serien.

      Radera
  3. Här var det mycket bra! Men det hade jag ju också väntat mig ;)

    SvaraRadera
  4. Jag brukar ju säga att jag gillar att läsa deckare men det är inte många av dem som du nämner som jag har läst. Jag har dock de flesta i bokhyllan.

    SvaraRadera
  5. Fossum funkar inte alls för mig, vet inte varför!
    Men Roslund/Hellström måste jag prova igen. Har läst en för många år sen och tyckte den var bra, men har "tappat bor" dem.
    Min favorit av Kristina Ohlsson är Tusenskönor och den kom nästan med på listan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roslund & Hellström har varit riktigt bra, i alla fall de fyra första i serien. Nu måste jag ila bort till dig och kolla listan :)

      Radera
  6. Din och min smak verkar ganska lika! Hålkan Nesser har jag inte fastnat för (men Himmel över London ligger och väntar på att bli läst) och nummer 8 känner jag inte till, men de andra läser jag med glädje! Älskade Poona är en fantastisk bok! Jag skulle kanske lagt till Elizabeth George och Ed McBain. Kanske bytt ut någon mot Anne Holt och Denise Mina...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nessers serie om Barbarotti tycker jag är trevlig :) Himmel över London var precis lagom konstig för mig. Älskade Poona måste vara Fossums bästa bok.

      Radera
  7. Trevligt att kunna återanvända :) Och deckare är ju sällan fel :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev lite förändringar sedan senast, någon försvann och någon kom till :)

      Radera
  8. Vad praktiskt att kunna återanvända. :) Nesser har jag inte läst något av ännu, men tänkte försöka göra det i år. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nesser har nog seglat upp som en av mina favoriter :)

      Radera
  9. Her var det mange gode boktips! Arne Dahl, Håkan Nesser, Roslund & Hellström, Åsa Larsson, Jussi Adler-Olsen og Jo Nesbø er alle blant mine favorittar også.

    SvaraRadera
  10. Här var det inga böcker jag hade läst. Har läst något av Roslund och Hellström för länge sedan, men det gav inte riktigt mersmak. Däremot har jag stått och fingrat på Barn 44 och är lite nyfiken på Elly Griffiths :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barn 44 är något av det bästa jag läst och det är egentligen inte mordmysteriet som är det intressanta, det som gör den lite speciell är att den utspelar sig under Stalintiden i Sovjet. Det var inga roliga tider det.

      Elly Griffiths däremot är bara ren och skär nöjesläsning :)

      Radera
  11. Ett par där som jag vill läsa. Jag har börjat på Askungar, har tyvärr inte kommit så lång än då jag legat hemma sjuk men gillar den så långt jag kommit iallafall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, om man är så sjuk att man inte orkar läsa, då är man dålig på riktigt. Hoppas du mår bättre nu.

      Radera