fredag 11 februari 2011

"Smärtans hus" av Jo Nesbø

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 426
Serie: Harry Hole 4
Utgivningsdatum: 2002

Baksidetext
I en banklokal i Oslo får chefen 25 sekunder på sig att tömma bankvalvet. Han behöver 31, vilket får rånaren att skjuta en kvinnlig anställd. Trots att allt finns på video står polisen handfallen inför det brutala mordet.

Samtidigt kallas Harry Hole till en brottsplats som visar sig vara exflickvännens lägenhet. Nu är hon död och Harrys ärkefiende Tom Waaler är inte sen att utnyttja det faktum att Harry var den som sist såg henne i livet...

För att rentvå sig tvingas Harry ta hjälp av Oslos mest fruktade bankrånare, en man som kontrollerar stadens undre värld från sin cell i fängelset. Samtidigt som huvudstaden skakas av ännu ett bankrån ger sig Harry ut på en desperat jakt på sanningen som för honom tillbaka till hans eget mörka förflutna.

Min kommentar
I denna fjärde Harry Hole-bok var jag mördaren på spåret ända från början, i ett av fallen. Så antingen har Nesbø legat av sig eller så har jag lärt mig läsa mellan raderna. Det här är verkligen bra, alla trådar knyts ihop och allt är en del av allt annat. Oerhört genomtänkt och det är beundransvärt att allt stämmer på slutet. Varenda liten detalj är viktig och inte bara utfyllnad. Undrar om historien med kollegan Tom Waaler ska bli en genomgående tråd i alla böcker? Ska han någonsin bli avslöjad? Ja, det är fyra utgivna böcker kvar i serien och jag ser verkligen fram emot att läsa dem.


2 kommentarer:

  1. Åh, Tom Waaler, denne envise och långlivade typ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på tok för långlivad om du frågar mig :)

      Radera