söndag 6 februari 2011

"Rödhake" av Jo Nesbø

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 481
Serie: Harry Hole 3
Utgivningsdatum: 2000

Baksidetext
I Oslos nynazistiska kretsar styrs verksamheten med järnhand av någon med kodnamnet Prinsen. Harry Hole misstänker att denne Prinsen finns inom Oslo-polisen.

Under utredningens gång upptäcks en oväntad koppling till ett mörkt kapitel i landets historia - den grupp av norska frontmän som kämpade på Hitlers sida under andra världskriget. Allt tyder på att en av dem är tillbaka, som återuppstånden från de döda, för att hämnas. Denne vålnad skördar offer efter offer i ett helt lamslaget Oslo. Och detta är bara början, för allt tyder på att mördaren kommer att fullborda sitt blodiga verk den 17 maj...

Min kommentar
Den här var bättre än de två första, inte bara för att stackars Hole inte blev misshandlad till i stort sett död en endaste gång. Jag gillar verkligen Nesbøs kluriga upplägg och inte heller i den här boken blev jag helt säker på vem mördaren var förrän alldeles mot slutet. Det börjar kännas lite som Agatha Christie i det avseendet. Det som drar ner betyget är det jobbiga hoppandet mellan dåtid och nutid i nästan halva boken. Det blev alldeles för korta besök i varje tid för att man skulle ha en chans att komma in i det och det störde bara historiens flöde.


2 kommentarer:

  1. Det är rätt skönt att han inte har någon sån där misshandlad-nära-till-döds-upplevelse i den här. Människokroppen klarar liksom inte hur mycket som helst.
    Men tvärtemot dig gillade jag faktiskt hoppen mellan dåtid och nutid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar inte ha något emot tidshopp, men här var de alldeles för ofta. Det blev så korta besök att jag inte hann med riktigt :)

      Radera