fredag 25 februari 2011

"Frälsaren" av Jo Nesbø

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 501
Serie: Harry Hole 6
Utgivningsdatum: 2005

Baksidetext
En man blir ihjälskjuten under Frälsningsarméns konsert, mitt i julstressen på Oslos mest kända gata. Brottet är obegripligt, vem vill se frälsningssoldaten Robert Karlsen död?

Bildupptagningar från platsen pekar ut en misstänkt, men polisens identifikationsexpert förvirras av att ansiktet förändrar sig från bild till bild. Snart visar det sig att man har att göra med en ansiktslös torped, känd som Lilla frälsaren under Balkankriget.

Att Robert Karlsen och Frälsningsarmén skulle ha något mörkt i sitt förflutna förefaller osannolikt, men Harry Hole och hans kollegor nystar långsamt upp en historia som leder dem in i Oslos mörka nattvärld. Genom stadens bistra vintergator går den andlöst spännande jakten på mannen utan ansikte. Och det är bråttom, för det är tydligt att mördaren inte har avslutat jobbet än...

Min kommentar
Nja, här blev det nog lite för många sidor. Ibland kändes det som att vi bara stod och stampade på samma plats, men i vanlig ordning är Nesbø i en klass för sig även när det är lite segt. Han verkar inte följa några "regler" alls och tar upp en del intressanta frågeställningar. Är det rätt att döda någon som inte gör moraliskt rätt och vem bestämmer vad som är det? Som vanligt är det ett helt koppel av människor med, några helt ovidkommande, och för mig känns det lite som att Nesbø stoppar in så mycket personer för att läsaren ska bli förvirrad. Nåja, jag tänker i alla fall fortsätta läsa Nesbø.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar